foto
Inici Notícies i premsa El Saló de l’Ensenyament del Ripollès es consolida com a referent educatiu del Ripollès, Osona i la Cerdanya
El Saló de l’Ensenyament del Ripollès es consolida com a referent educatiu del Ripollès, Osona i la Cerdanya Imprimeix Correu electrònic
dimarts, 14 de març de 2017 17:24

Posar a l’abast dels joves de la comarca tots els recursos necessaris perquè forgin una bona base per a la seva carrera professional i personal és un dels objectius del Consell Comarcal del Ripollès i, especialment, la seva àrea de Joventut. Per aquest motiu ha organitzat el III Saló de l’Ensenyament del Ripollès, que s’ha dut a terme al poliesportiu municipal de Ripoll. L’edició d’enguany ha estat tot un èxit de públic. S’ha superat amb escreix la previsió de visitants. Si bé se n’esperaven uns 400, pràcticament s’ha arribat a 600 joves provinents del Ripollès però també de la Cerdanya i Osona. Aquestes comarques ja tenen el saló com un referent per la gran capacitat que té d’apropar i concentrar l’oferta educativa disponible no només del Ripollès i les comarques veïnes sinó a de bona part del país. De fet, fins i tot hi ha participat estands de fora de Catalunya. Tot plegat, sense oblidar la formació professional, que hi ha estat representada per múltiples centres de la comarca i de localitats pròximes. Entre tots ells s’ha arribat a la xifra de 35 estands.

    

Durant l’acte inaugural, el president del Consell Comarcal del Ripollès, Joan Manso, ha subratllat el nivell de consolidació del saló i el seu caràcter d’aparador comarcal al servei de tots els joves de la comarca. Assegura que és una bona aposta en un territori que queda allunyat d’altres indrets on se celebren esdeveniments similars. Així mateix ha valorat positivament la celebració en paral·lel del I Saló de l’Ocupació del Ripollès, que considera que afegeix consistència al de l’ensenyament.

De la seva banda, el director dels serveis territorials d’Ensenyament a Girona, Josep Polanco, ha definit el saló com una magnífica oportunitat per donar a conèixer les opcions que tenen els joves per continuar la formació. Vist el gran poder de convocatòria del certamen, ha assegurat que mereix un reconeixement.

També ha participat en l’acte d’obertura la coordinadora territorial de Joventut de girona, Agnès Fàbregas, que ha felicitat aquesta iniciativa territorialitzada de saló i el fet que engloba des dels ensenyaments universitaris fins a la formació professional i ocupacional. Un fet que assegura que encaixa amb l’esforç de la Generalitat de Catalunya per facilitar l’emancipació juvenil a partir de la formació, juntament amb el compromís amb la igualtat d’oportunitats de tots els joves.

En tant que organitzador del Saló de l’Ocupació del Ripollès, el president de la Unió Intersectorial i Empresarial del Ripollès, Eudald Castells, ha ressaltat la utilitat de poder celebrar aquests dos esdeveniments conjuntament. Això, segons Castells, permet explicar als joves quines empreses hi ha a la comarca, què fan i quines oportunitats laborals els poden oferir. Ha afegit que hi ha moltes empreses ripolleses esperant joves formats.

L’alcalde de Ripoll, Jordi Munell, ha estat l’encarregat de tancar els discursos. Ha celebrat el creixement del saló fins al punt que el recinte actual es queda petit. Un creixement que ha qualificat d’important, atès que des de l’any 2000 fins al 2016 Ripoll ha perdut 800 joves. És per això que considera tan important divulgar les opcions de formació com les opcions laborals de la comarca perquè els joves tornin després de marxar per estudiar.

 

7 ESTANDS MÉS QUE L’ANY PASSAT

El III Saló de l’Ensenyament del Ripollès ha sumat set estands més que a l’edició anterior, cosa que l’ha fet arribar a la xifra de 35. Pel que fa a estudis universitaris, hi ha estat presents estands dels centres següents: Universitat de Barcelona, Universitat Politècnica de Catalunya, Universitat de Girona, Universitat Pompeu Fabra, Universitat Ramon Llull, Universitat Abat Oliba CEU, Universitat de Lleida, Universitat Escola Internacional d'Hoteleria i Gestió Turística Vatel d’Andorra, Universitat de Vic, Universitat de Manresa, ESERP, UNED, ERAM, Les Roches Global Hospitality Education, ESDAP, EUSES i l’HTSI Facultat de Turisme i Direcció Hotelera Sant Ignasi.

Entre els estands del Ripollès presents al saló hi ha hagut els centres educatius següents: Escola Oficial d’Idiomes de Ripoll, Centre de Formació d’Adults del Ripollès, INS Abat Oliba, Escola del Treball del Ripollès, Centre de Formació Ocupacional i Escola Comarcal de Música del Ripollès.

A més, també hi ha estat presents deu centres de fora de la comarca: Institut de Vic, Institut Cirviànum de Torelló, EFA Quintanes de les Masies de Voltregà, INS Antoni Pous i Argila de Manlleu, La Salle de Manlleu, INS Bosc de la Coma d’Olot, Escola Pia d’Olot, INS la Garrotxa d’Olot, Escola d’Art i Superior de Disseny d’Olot i INS Josep Brugulat de Banyoles.

Complementant l’oferta educativa, al Saló també hi ha hagut un estand d’orientació formativa conformat per l’equip d'assessorament i orientació psicopedagògica (EAP) del Servei Educatiu del Ripollès i la impulsora de Garantia Juvenil. Alhora, també hi haurà un espai dedicat a l’Oficina Jove del Ripollès i a l’Agència de Desenvolupament del Ripollès.

A part de l’atenció directa als estudiants amb els estands, durant aquest matí de Saló de l’Ensenyament del Ripollès també hi ha hagut diverses xerrades orientatives a dues sales del Casal Cívic de la devesa del Pla. Les han pronunciat professionals vinguts de l’Agència de Desenvolupament del Ripollès, la Universitat de Girona, l’Escola Taller Casa d’Oficis, la Fundació Eduard Soler i l’Escola Oficial d’Idiomes de Ripoll.

L’activitat del saló s’ha reprès a les sis de la tarda al Teatre Comtal de Ripoll amb una conferència amb la pedagoga Eva Bach, especialitzada en la formació permanent de professorat, pares i adults.

El Saló de l’Ensenyament del Ripollès s’ha organitzat amb el suport de l’Ajuntament de Ripoll, el departament d’Ensenyament i el d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, l’Associació Leader Ripollès Ges Bisaura en el marc del programa Odisseu, el Servei Educatiu del Ripollès, el Servei d’Ocupació de la Generalitat de Catalunya, i el Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural. D’altra banda, el I Saló de l’Ocupació del Ripollès, celebrat a una sala annexa, ha estat una iniciativa de l’Ajuntament de Ripoll i la Unió Intersectorial i Empresarial del Ripollès. Ha consistit en una mostra de l’activitat empresarial del Ripollès i de les demandes laborals existents. L’objectiu era informar els joves de quins són els perfils professionals més buscats a la comarca perquè disposin de més informació per decidir quins estudis postobligatoris cursar.