foto
Inici Notícies i premsa El Consell Comarcal celebra amb èxit la nova Gala literària del Ripollès
El Consell Comarcal celebra amb èxit la nova Gala literària del Ripollès Imprimeix Correu electrònic
dimarts, 25 d'abril de 2017 17:48

El Consell Comarcal del Ripollès ha vestit de llarg per primer cop el lliurament dels Premis literaris infantils i juvenils Joan Triadú amb l’organització d’una veritable gala literària comarcal. Ha estat tot un esdeveniment que ha deixat enrere el lliurament protocol·lari de premis que fins ara es feia a la sala de plens. Aquest cop s’ha celebrat dins d’un edifici històric i emblemàtic de Ripoll com és l’Església de Sant Pere, amb una llarga catifa vermella conduint cap a un escenari d’estil psicodèlic decorat amb tot detall, l’acompanyament musical en directe de la banda After All i de dos rapsodes, Roser Capdevila i Ramon Alabau, que han verbalitzat les obres guanyadores. Tot plegat, amb un format molt televisiu i un ritme marcat que buscava ser agraït i àgil.

    

La gala s’ha celebrat amb l’objectiu de visibilitzar encara més el compromís ferm del Consell Comarcal del Ripollès amb el llegat cultural i social del pedagog, escriptor, crític literari i activista ribetà Joan Triadú i Font. Si els darrers 25 anys s’han celebrat amb èxit i de forma ininterrompuda els premis literaris infantils i juvenils que porten el seu nom, en superar el llindar de quart de segle s’ha volgut fer aquest pas endavant i crear el format de de Gala literària del Ripollès. Juntament amb això, les àrees de Presidència i de Cultura del Consell Comarcal del Ripollès, impulsores de l’acte, perseguien la fita de crear un esdeveniment que esdevingui un referent cultural al Ripollès.

El president, Joan Manso, en el seu discurs ha subratllat el compromís del Consell Comarcal del Ripollès amb la cultura, la llengua i la identitat catalanes a través de la figura de Joan Triadú. En aquest sentit ha recordat a la cita del compositor Gustav Mahler “la tradició és la transmissió del foc, no l'adoració de les cendres”, referint-se al fet que Triadú representa un gran actiu de la història de la comarca i del país malgrat els temps adversos que ha travessat la nostra cultura. A més va destacar l’aposta per aquest certamen, que s’ha materialitzat amb aquest canvi de format i també amb l’edició, després de molts anys sense fer-ho, d’un llibret commemoratiu recopilatori de les obres guanyadores. Una edició limitada que es podrà consultar a les escoles i biblioteques de la comarca, així com a l’Arxiu Comarcal del Ripollès.

A la gala també hi va participar, en representació de la família, el fill de l’homenatjat, Joaquim Triadú, que al seu torn va ser conseller de la Presidència des del 1999 fins al 2003. Durant la seva intervenció va llegir alguns passatges autobiogràfics d’una figura que, tal com va dir, sobretot es reivindicava com a mestre. A més d’això va recordar l’emoció amb què Joan Triadú vivia la participació als actes de lliurament de premis d’aquest mateix certamen.

A més de Joan Manso i Joaquim Triadú també van passar per l’escenari el vicepresident Josep Coma; els consellers comarcals Josep Estragués, Lluís López i Dolors Cambras; l’alcalde de Ripoll, Jordi Munell; i la directora del Servei Educatiu del Ripollès, Montse Tallant. Tots ells van ser els encarregats d’anunciar els noms dels guanyadors de cada categoria i lliurar-los els obsequis, consistents en lots de llibres, diplomes, el llibret commemoratiu i, per als primers premiats, com a novetat d’enguany, un trofeu amb forma de ploma.

 

126 TREBALLS PARTICIPANTS

Els premis Joan Triadú estan oberts a tots els estudiants de la comarca des de tercer d’educació primària (vuit anys) fins a segon de batxillerat (divuit anys), incloent-hi educació especial. Es reparteixen en quatre categories en funció de les edats i hi ha una cinquena categoria per a l’educació especial, en què s’han distingit tots els participants. En totes elles es pot optar al guardó de prosa i al de poesia. En aquesta edició s’hi han presentat 126 obres; una xifra lleugerament superior a la de l’any passat. D’aquests treballs, 37 són de poesia i 89, de prosa. Per a cada categoria hi ha hagut tres premis per modalitat.

La Gala literària del Ripollès ha estat una iniciativa de les àrees de Presidència i de Cultura del Consell Comarcal del Ripollès i s’ha organitzat amb la col·laboració de l’Ajuntament de Ripoll, Hostesa, Kàterings Torre del Coll, Autocars Mir, Teisa i la Fundació MAP, que ha cedit el mobiliari de la gala, elaborat amb materials reciclats per la marca Transformart.

 

CATEGORIA A - PROSA

 

 

 

1r

Irene Rosas García

Escola Pirineu

Campdevànol

Les paraules s'escapen

3r EP

2n

Narcís Estrach Cros

Escola Doctor Robert

Camprodon

L'estofat de res

3r EP

3r

Ares Vilanova Buixeda

Escola Doctor Robert de Camprodon

La Naia i l'ocellet de paper

4t EP

 

CATEGORIA A - POESIA

 

 

 

1r

Ignasi Martín Parcet

Escola Tomàs Raguer

Ripoll

El mar

4t EP

2n

Júlia Bosch Catllà

Escola els Pinets

Sant Pau de Segúries

La meva escola

3r EP

3r

Mar Torner Colom

Escola Pirineu

Campdevànol

Els colors

4t EP

 

CATEGORIA B - PROSA

 

 

 

1r

Mariam Benaali el Masshadi

Escola Joan Maragall

Ripoll

Feliç

6è EP

2n

Júlia Girona Corcoy

Escola Doctor Robert

Camprodon

Flip

6è EP

3r

Mariona Foz Cordero

Escola Vedruna

Ripoll

Tu i jo

6è EP

 

CATEGORIA B - POESIA

 

 

 

1r

Mercè Sitjar Deler

Escola Vedruna

Ripoll

M'agraden els llibres

6è EP

2n

Arnau Navas Carnerero

Escola Pirineu

Campdevànol

La guerra

6è EP

3r

Pol Aragall Cabrera

Escola Mare de Déu de Núria

Ribes de Freser

La vida

6è EP

 

CATEGORIA C - PROSA

 

 

 

1r

Laura Linares Escabias

INS Abat Oliba

Ripoll

Viatge cap a la sostenibilitat

2n ESO

2n

Mila Serra Méndez

SI Joan Triadú

Ribes de Freser

Venjança? Penediment?

2n ESO

3r

Martina Garciapons Català

SI Germans Vila Riera

Camprodon

Després de la bomba

2n ESO

 

CATEGORIA C - POESIA

 

 

 

1r

Nerea Avinyó Velázquez

SI Germans Vila Riera

Camprodon

Com estimar

2n ESO

2n

Laura Linares Escabias

INS Abat Oliba

Ripoll

Punt i final

2n ESO

3r

Neus Reyné Magret

SI Germans Vila Riera

Camprodon

Tres segons

2n ESO

 

CATEGORIA D - PROSA

 

 

 

1r

Anna Roquer Porta

IE Mestre Andreu

Sant Joan de les Abadesses

La rareta

3r ESO

2n

Laura Palau Grabulosa

IE Mestre Andreu

Sant Joan de les Abadesses

El mirall

3r ESO

3r

Luz Jadouille

SI Germans Vila Riera

Camprodon

Valors familiars

4t ESO

 

CATEGORIA D – POESIA

 

 

 

1r

Núria Bosch Masip

Escola Vedruna

Ripoll

El meu llegat

4t ESO

2n

Roger Esteras

INS Abat Oliba

Ripoll

Fent i desfent l'escriptura

1r Batx.

3r

Natàlia Fuertes

INS Abat Oliba

Ripoll

Deixades inesperades

3r ESO

 

CATEGORIA ESPECIAL 

 

Laia Roo Zurano

CEE Ramon Suriñach

Ripoll

Jo sóc com tu

Bella Serra Andreu

CEE Ramon Suriñach

Ripoll

La noia independent

Martí Costa Roura

CEE Ramon Suriñach

Ripoll

L'anorèxia

Laura Tellado Ruaix

CEE Ramon Suriñach

Ripoll

El re-naixement del meu somriure